Ēdīsim garšīgi un stiprināsim kaulus!

mm

Maija Mukāne

Dr., interniste, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca stacionārs Gaiļezers, VCA Aura

Ceptas baravikas ar garšvielām

rudens-2016-baravikas

Rudens un līdz ar to sēņu laiks ir klāt! Ja izdevies atrast mežā baravikas, no tām var pagatavot garšīgu uzkodu. Maltīte satur 29,8% no ikdienā nepieciešamā jeb 280 mg kalcija, 19 g olbaltumvielu, kā arī 4,24 SV D vitamīna.

Sastāvdaļas (4 porcijām)

  • 400 g baraviku
  • 3 olas
  • 80 g sarīvēta cietā siera (piemēram, Parmesan)
  • Sāls un melnie pipari pēc garšas
  • 5 ēdamkarotes miltu
  • 3 ēdamkarotes eļļas vai sviesta
  • 10 cherry jeb ķiršu tomātu pasniegšanai

Mērcei:

2 ēdamkarotes smalki sagrieztu puravu, 1 ēdamkarote sasmalcinātu ķiploku, 1 ēdamkarote sasmalcināta bazilika, 4 ēdamkarotes olīveļļas, 1 ½ ēdamkarotes balzametiķa, sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana

Sagrieziet baravikas plānās šķēlēs. Sajauciet olas ar rīvētu sieru, sāli un melnajiem pipariem. Katru baravikas šķēli apviļājiet miltos no abām pusēm, pēc tam – olu maisījumā. Cepiet iepriekš sasildītā pannā eļļā vai sviestā. Sajauciet mērcei nepieciešamās garš­vielas, balzametiķi un olīveļļu. Uz šķīvja izlieciet šķēlēs sagrieztus tomātus, tiem virsū uzlejiet nedaudz mērces, izlieciet pa virsu siltas baraviku šķēlītes. Pasniedziet kopā ar kraukšķīgu sēklu maizi.

Ceptas selerijas ar žāvētu šķiņķi

rudens-2016-selerijas

Šis pamatēdiens ir viegli pagatavojums un kalcija bagāts. Gatavošanas laiks apmēram 35 minūtes. Maltīte satur 35,7% no ikdienā nepieciešamā jeb 357 mg kalcija, kā arī 20 g olbaltumvielu un 0,33 SV D vitamīna.

Sastāvdaļas (4 porcijām)

  • 800 g seleriju kātu
  • 200 g vidēji smalki sagriezta žāvēta šķiņķa
  • 80 g sarīvēta cieta siera (piemēram, Parmesan)
  • Sāls, melnie pipari, muskatrieksts pēc garšas
  • 250 ml saldā krējumā
  • 2 ēdamkarotes rīvmaizes
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu lazdu riekstu
  • Dārzeņu buljons
  • Eļļa vai sviests

Pagatavošana

Sagrieziet seleriju kātus gareniski uz pusēm un vienādos nelielos gabaliņos. Sagrieztos seleriju kātus vāriet sālītā ūdenī 5 minūtes, tad izņemiet un ļaujiet nožūt. Pēc tam seleriju gabaliņus ar nelielu  daudzumu dārzeņu buljona gatavojiet uz pannas, līdz tie paliek mīksti. Izņemiet un ļaujiet nožūt. Cepamo trauku ieziediet ar eļļu vai sviestu, izlieciet tajā seleriju gabaliņus kopā ar žāvētu šķiņķi, pa virsu vienmērīgi uzberiet sarīvētu cieto sieru un aplejiet ar saldo krējumu. Sajauciet sasmalcinātus lazdu riek­stus un rīvmaizi, uzberiet pa virsu vienmērīgi. Cepamo trauku lieciet iepriekš sasildītā cepeškrāsnī (200°C) un cepiet 20 minūtes. Pasniedziet siltu.

Jogurta veselības dzēriens

rudens-2016-jogurts

Jogurta veselības dzēriens ir populārs Austrumu zemēs, piemēram, Irānā. Parasti to pasniedz kopā ar pamatēdienu. Maltīte satur 14,9% no ikdienā nepieciešamā jeb 149 mg kalcija un 4 g olbaltumvielu.

Sastāvdaļas (2 porcijām)

  • 1 glāze jogurta bez piedevām
  • 2 ½ glāzes gāzēta ūdens
  • 1 ēdamkarote žāvētu, sasmalcinātu piparmētru
  • Sāls un melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

Uzputojiet jogurtu, pievienojiet garšvielas un samaisiet. Pievienojiet gāzēto ūdeni un samaisiet vēlreiz. Iegūto dzērienu dažas stundas atdzesējiet ledusskapī. Pirms pasniegšanas samaisiet vēlreiz.

Sēņu un mandeļriekstu krēmzupa

rudens-2016-kremzupa

Šīs ātri pagatavojamās (tikai 20 minūtes!) krēmzupas recepti piedāvā Kanādas Dietologu asociācijas priekšsēde Helēna Bišopa-Makdonalda. Maltīte satur 15,07% no ikdienā nepieciešamā jeb 151 mg kalcija, 8 g olbaltumvielu un 2,04 SV D vitamīna.

Sastāvdaļas (4 porcijām)

  • 20 ml eļļas vai sviesta
  • 1 vidējs smalki sagriezts sīpols
  • 300 g plānās šķēlītēs sagrieztu baraviku vai citu sēņu
  • 50 g sasmalcinātu mandeļriekstu
  • 250 ml piena
  • 500 ml liellopu gaļas buljona
  • 1 ēdamkarote cietes (izšķīdināta 3 ēdamkarotēs ūdens)
  • 300 ml saldā krējuma
  • Sāls, melnie pipari un timiāns pēc garšas

Pagatavošana

Dziļā pannā eļļā vai sviestā apcepiet sasmalcinātu sīpolu, pusi no sēnēm un mandeļriekstus 5 minūtes ilgi vai līdz mandeļrieksti kļūst zeltaini. Pievienojiet pienu, sildiet, līdz sāk burbuļot. Noceliet no pannas, sablenderējiet. Iegūto masu novietojiet atpakaļ pannā, pievienojiet liellopu gaļas buljonu, atlikušās sēnes un ūdenī izšķīdināto cieti. Sildiet, līdz sāk burbuļot, nepārtraukti maisot. Turpiniet gatavot zemā temperatūrā 2–3 minūtes, pievienojiet saldo krējumu, sāli, piparus un timiānu pēc garšas un turpiniet gatavot. Pasniedzot zupu var izrotāt ar smalki sagrieztiem mandeļriekstiem.

Sagatavots pēc Starptautiskā Osteoporozes fonda materiāliem.

Lasiet arī:

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *